jabłka_małe.jpg

Powinniśmy zjadać 5 posiłków dziennie oraz pić przynajmniej 2 litry płynów, najlepiej wody mineralnej. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw. Natomiast dobrze jest ograniczyć spożywanie soli, tłustych mięs i wędlin.

Dla utrzymania dobrego stanu zdrowia wskazane jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wiec jeść drób, ryby, oleje roślinne, oliwę z oliwek.

Dieta ma też ogromny wpływ na nasze kości. Powinniśmy uzupełniać nasz jadłospis w produkty bogate w wapń.  Głównym i najbardziej wartościowym źródłem wapnia w diecie są mleko i jego przetwory. Produkty te dostarczają zwykle około 80% tego składnika. Za nimi przemawia nie tylko spora zawartość wapnia, ale również bardzo wysoka jego biodostępność. Z produktów innych niż produkty mleczne sporo wapnia zawierają: ryby z puszki zjadane z ośćmi, fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, boćwina, płatki owsiane, zarodki pszenne, orzechy i nasiona.

W zależności od stanu zdrowia seniora lekarz lub dietetyk może zalecić stosowanie specjalistycznej diety.